Glutenenzym

Glutenenzym a gluténbontó

Rejtett gluténérzékenység.

2019. október 07. 15:46 - Glutenenzym

A nem-cöliákiás gluténérzékenységet (másképp búza
érzékenységet) 2011/12-ben vezették be a nemzetközi cöliákia
szekértők konszenzus megbeszélései alapján, mint új gluténre
vonatkoztatott kórképet.

Mit jelent?Ez alatt olyan panaszok kerültek
összefoglalásra, amelyeket a búza-, vagy glutén tartalmú
élelmiszerek fogyasztása idézi elő.
Ezen panaszok hasonlítanak a cöliákia, vagy az irritábilis
bél szindrómára: telítettség érzése, hasfájás, hasmenés, de
olyan diffúz panaszok is megjelenhetnek, mint levertség, fejés
végtagfájdalmak, valamit depresszív hangulat. Továbbá
ezekben az esetekben fokozottan jelentkeznek
extraintesztinális panaszok, mint a központi idegrendszeri,
izom- és dermatológiai tünetek.

A labormarkerek a
klinikailag manifesztálódott cöliákiával szemben azonban
negatívak (anti-tTG).
 A diagnózis felállítása egy hat hetes, glutén tartalmú termékek
szigorú kerülésével járó diéta mellett történik. Amennyiben a
glutén tartalmú táplálkozás visszatérését követően a tünetek
ismét jelentkeznek, fenti kórkép feltételezhető. Ellentétben a
cöliákiával a nem-cöliákiás gluténérzékenység egy idő múlva –
akár évek elteltével – megint elmúlhat. A búza-érzékenység
diagnózisa ennek értelmében egy kizáráson alapuló diagnózis.

www.glutenenzym.hu.-oldalról

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenenzym.blog.hu/api/trackback/id/tr615207872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
www.glutenenzym.hu